ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ УРУЧИО ПЕХАРЕ НАЈУСПЕШНИЈИМ ЕКИПАМА
20.09.2015

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ УРУЧИО ПЕХАРЕ НАЈУСПЕШНИЈИМ ЕКИПАМА

Одред извиђача “Лола” свеокупни је победник 31.екипног орјентационг такмичења извиђача Србије под називом „Куп КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“ које је протеклог викенда одржано на теренима Спомен парка „Бубањ». На такмичењу, које је успешно организовао одред извиђача „Краљ Петар-Први“, под покровитељством Градске општине Палилула и Канцеларике за младе општине, учествовало је више од сто такмичара из Србије и Македоније. Пехаре је најуспешнијим екипама уручио председник Градске општине Палилула Бобан Џунић.  

„Још једном желим да истакнем значај и улогу извиђачке организације у раду са децом и младима у промоцији екологије и здравих стилова живота, неформалног образовања, промоцији волонтерског рада. То је организација која има дугу традицију и успешне разултате и зато њен рад пратимо и подржавамо. Три одреда извиђача раде на нашој теритоерији општине, "Краљ Петар Први', одред "Ђука Динић' и "Школски брод Јадран" и имају веома добру сарадњу са Канцеларијом за младе општине Палилула и образовним установама. Овог викенда (18-20.септембра 2015) више од 36.милиона волонтера, у преко 120 земаља света, окупило се у глобалној еколошкој акцији-Очистимо свет, са циљем да се заштити наша планета за будуће генерације. И ми се прикључујемо овој активности. Градска општина Палилула остварује добру сарадњу са организацијама цивилног друштва. Са извиђачком организацијом и медијском еколошком мрежом ЕКОполис развија и партнерске односе око реализације програма и пројеката за младе у Спомен парку Бубањ.

По речима Момчила Петковића, старешине одреда "Краљ Петар Први“, стаза и временски услови су били испит спретности и издржљивости такмичара. Орјентација на непознатом терену, сигнализација, везивање чворова, прва помоћ, тест историје, боравак у природи, само су неке од дисциплина у којима су се такмичили извиђачи у Спомен парку Бубањ. Са нама су и ове године били чланови Коњичког клуба «Нониус», изјавио је старешина акције Петковић. И ове године, добре резултате је извиђачима пожелео престолонаследник Александар Карађорђевић. По оцени учесника купа "Краљ Петар Први“, дружење је оно по чему ће се и ова извиђачка акција памтити. На овом такмичењу, успешно је промовисан програм еколошкe планетарне активности „Clean Up the World- Очистимо свет 2015“ у Србији, са поруком: "НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ“. Нишка општина Палилула остварује циљеве међународног пројекта „Живети зелено“ путем еколошког образовања младих. Такмичења у извиђачким вештинама, уређење животног простора, брига о живоитној средини само су део активности у заједници. (Текст-фото, Д.Видојковић)

ТВ ЗОНАплус - ЛОЛА ПОБЕДНИК ИВ „КУПА КРАЉА ПЕТАР ПРВОГ“